Zielone koktajle, czyli przepis na zdrowie

Zielone koktajle, czyli przepis na zdrowie

 

Zielone koktajle ze względu na swoje zalety przebojem zdobywają świat zdrowego żywienia. Choć są tak nieskomplikowane, ich wartość odżywcza jest nie do przecenienia. Wśród korzyści płynących ze spożywania zielonych koktajli można wymienić także utratę zbędnych kilogramów, wzrost poziomu energii, redukcję łaknienia i zdrową czystą cerę. Warto więc włączyć je do swojej codziennej diety:)

 

1. Pyszna dawka zdrowej energii

Czy w ogóle jakakolwiek zielenina może smakować?  Zielone koktajle są doskonałym dowodem na to, że mogą. Jeśli do tej pory zielenina kojarzyła Ci się z rozgotowanym szpinakiem, a jarmuż omijałeś szerokim łukiem, spróbuj zielonych koktajli:)  Zmienisz zdanie. Jestem pewna, że zielone liście Ci posmakują. Dodając do nich swoje ulubione owoce i przyprawy to Ty decydujesz o ich smaku.

2. Naturalny napój odchudzający

Z dietami odchudzającymi jest czasami tak, że są nudne i w długiej perspektywie nieskuteczne. Zielone koktajle to idealny sposób, aby być zdrowszym i szczuplejszym. Są niezwykle bogate w błonnik, mają mało tłuszczu, a jednocześnie są napakowane składnikami odżywczymi. Błonnik sprawia, że długo czujemy się najedzone. W dodatku oczyszcza organizm i poprawia metabolizm. Możemy, więc zapomnieć o liczeniu kalorii:)

3. Prosty sposób, by oczyścić i wzmocnić organizm

To głównie za sprawą zielonych liści, które oczyszczają, odżywiają i alkalizują organizm. Oprócz zielonych liści z warzywniaka warto pamiętać o dziko rosnących chwastach takich jak mniszek lekarski czy pokrzywa. W połączeniu z super słodkimi owocami jak pomarańcze, ananas czy mango te pospolite chwasty smakują naprawdę rewelacyjnie. Polecam.

4. Pełne witamin, fitozwiązków i błonnika

Zielone koktajle są bardzo odżywcze i dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych w skoncentrowanej formie. Warzywa i owoce to najlepsze i w pełni naturalne źródło witamin, minerałów, błonnika i cennych fitozwiązków. Jedzmy je jak najczęściej!  O ile chętnie sięgamy po słodkie owoce to mało kto przepada za smakiem jarmużu czy natki pietruszki. Zielone koktajle to skuteczny i smaczny sposób na przemycenie dużej porcji zieleniny. To pyszny i lekkostrawny napój.

5. Najzdrowszy fast food 

Lubisz sałatki? Ja też:) Zielenina powinna jak najczęściej pojawiać się na naszym talerzu. Czasami brakuje jednak czasu na przygotowanie sałatki lub innego dania z zieleniną w roli głównej. Na szczęście jest sposób, aby dostarczyć swojemu organizmowi dużej porcji zieleniny w smacznej i łatwo przyswajalnej formie. To oczywiście zielone koktajle, które możemy również zabrać ze sobą i wypić w ciągu dnia. Przygotowanie zielonych koktajli jest naprawdę szybkie. Zajmie Ci dosłownie kilka minut. Gdyby nie bardzo zdrowy skład, można byłoby je nazwać fast foodem;)

 

 

 

Jak zrobić zielony koktajl?

Co potrzebujemy (oprócz blendera oczywiście):

– 2-3 duże garście dowolnego zielska (jednorodnego lub mieszanki: szpinak, sałata rzymska, roszponka, rukola, rukiew wodna, bazylia, pietruszka, botwina, liście rzodkiewki, liście mniszka lekarskiego, jarmuż itp.) – używajmy różnych i rotujmy je, swobodnie używając liści słodkich, zaś uważnie dodając te o bardziej pikantnym smaku (jak rukola, jarmuż czy mniszek) aby nie zepsuć smaku całości;

– jakiś owoc zapewniający nam kremowość koktajlu (1 dojrzały banan lub brzoskwinia, ew. pół dojrzałego mango lub pół awokado będzie wystarczające),

– 2 szklanki innych owoców: jeden, dwa lub trzy inne dowolne owoce do smaku (kiwi, gruszka, winogrona, ananas, jabłko, pomarańcza, brzoskwinia, ciemne owoce jagodowe typu borówki, maliny, truskawki też wchodzą w grę i są super smaczne, ale wtedy koktajl z zielonego zmieni kolor na beżowy – jak widać nazwa „zielone koktajle” jest bardzo umowna). To co można zjadać ze skórką zostawiamy ze skórką.

Gotowe mieszanki owoców można też porcjami na zapas mrozić, na sam koniec dodajemy tylko świeże zielsko, płyn i opcjonalne dodatki. Jednak w przypadku mrożonych owoców niezbędny będzie bardzo mocny blender, taki zwykły może sobie poradzić lub też nie;

– płyn do miksowania (szklanka, dwie): ilość płynu dobieramy dowolnie, do wyboru jednorodny lub mieszany – czysta woda, mleko roślinne, ostudzony napar zielonej lub ziołowej herbaty, a dla chcących przytyć świeżo wyciśnięty sok z warzywa lub owocu (pomarańczy, jabłka, marchwi czy co nam tam w rękę wpadnie),

– opcjonalne dodatki smakowo-zdrowotne: źródło błonnika i jednocześnie zdrowego tłuszczu (wiórki kokosowe, masło orzechowe lub migdałowe, łyżka mielonego siemienia lnianego, ostropestu plamistego, nasionek konopii łuskanych, nasionek chia itd.), sam błonnik (witalny, otręby), dowolne witaminy, magnez, algi w proszku (chlorella, spirulina), probiotyki z kapsułki, proszek owocowy (sproszkowane suszone owoce), sproszkowany korzeń maca, ewentualnie także przyprawy jak kurkuma, cynamon, imbir, skórka cytryny, domowa esencja waniliowa czy też opcjonalnie łyżka karobu lub kakao jeśli chcemy wersję „czekoladową”).

 

Zasada 40/60 dla początkujących

Czyli 40% zieleniny i 60% owoców. Trzymanie się tej zasady sprawia, że Twój zielony koktajl będzie zawierał odpowiednio dużą porcję zieleniny, a jednocześnie znakomicie smakował. Nie musisz niczego jednak ważyć czy przeliczać. Wystarczy kubek czy miseczka. Np. do 2 kubków/miseczek wypełnionych zieleniną dodaj 3 kubki wypełnione ulubionymi owocami. To orientacyjne proporcje, które z pewnością będą się zmieniać, w zależności od stopnia zaawansowania:). Jeśli nigdy nie piłeś zielonych koktajli zacznij od mniejszej ilości zieleniny. Moje pierwsze koktajle również były bardzie owocowe. Teraz zdecydowanie wolę bardziej zielone i wytrawne smaki.  Daj czas swoim kubkom smakowym na poznanie i polubienie nowych smaków. Warto:)

Moje ulubione przepisy na zdrowe koktajle:

 

Koktajle oczyszczające

 

1.) Koktajl ze szpinakiem, awokado, ogórkiem, selerem naciowym i z cytryną

Składniki:

  • 2 garście szpinaku
  • pół awokado
  • ogórek gruntowy
  • łodyga selera naciowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • ewentualnie łyżeczka sproszkowanej spiruliny
  • 150 ml wody

 

 

2.) Koktajl z burakiem, jabłkiem i miętą

Składniki:

  • 1 mały czerwony burak
  • , 5 marchewek
  • 1 jabłko
  • 1/4 szklanki świeżych liści mięty

 

Przygotowanie:

Obierz składniki i pokrój na mniejsze kawałki. Przerób na sok w sokowirówce. Pij świeży.

 

 

 

3.) Zielony koktajl

Składniki:

  • 6 liści sałaty rzymskiej,
  • 4 liście jarmużu,
  • 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki posiekanego ananasa,
  • 1/2 szklanki posiekanego mango,
  • szczypta świeżo zmielonego imbiru,
  • 1 1/2 szklanki przegotowanej wody.

 

Przygotowanie:

Porwij sałaty na mniejsze kawałki, posiekaj pietruszkę i odmierz pół szklanki. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiel dokładnie do uzyskania konsystencji soku.

 

 

 

 

Koktajle odchudzająco – oczyszczające

1.) Koktajl ze szpinakiem i truskawką na odchudzanie

Składniki:

  • garść szpinaku
  • 1 gruszka
  • 1 melon
  • 1 truskawka
  • kilka liści szałwii

Sposób przygotowania: wszystkie składniki wyciskamy w sokowirówce. Mieszamy.

 

2.) Zielony koktajl odchudzający z awokado i pietruszki

Składniki:
  • 1/2 -> całe awokado (dojrzałe! czyli miękkie, ale też nie nazbyt; w zależności od intensywności smaku;)
  • 1/2 opakowania dużego jogurtu
  • 2 łyżeczki otrąb pszennych
  • 2 łyżki natki pietruszki (można użyć mrożonej)
  • łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:
Wszystko razem zmiksować.

 

3.) Koktajl orzeźwiający na przyspieszenie metabolizmu

Składniki:

  • 1 grejpfrut
  • pół ananasa
  • 2 cm świeżego imbiru

Sposób wykonania: wszystkie składniki wyciskamy w sokowirówce. Mieszamy.

 

 

Koktajle odżywcze i dodające energii

1.) Koktajl szpinakowo – jabłkowy

Składniki:

  • świeży szpinak baby (60 g),
  • kiełki lucerny i rzeżuchy (30 g),
  • sok z jednej cytryny,
  • 6 daktyli,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 jabłko,
  • wiórki kokosowe (50 g),
  • 130 ml wody.

2.) Koktajl pełen witamin antyoksydacyjnych

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • kostki lodu wg uznania
  • ¼ szklanki jagód
  • ¼ szklanki jeżyn
  • ¼ szklanki truskawek
  • ¼ szklanki mleka, soku jabłkowego lub zielonej herbaty (można dodać nieco więcej, jeśli konsystencja będzie za gęsta)
  • 1 łyżka zmielonego lnu (siemię lniane)
  • miód lub cukier do smaku

3.) Koktajl ze szpinaku, pomarańczy i bananów

Składniki:

  • dwie garści młodych liści szpinaku
  • jedna duża lub dwie małe pomarańcze
  • jeden banan
  • pół szklanki wody
  • opcjonalnie: dla lubiących słodsze napoje łyżka miodu (lub syropu klonowego)
  • jako nadprogramowy extra składnik możesz dodać np. dojrzałe mango
  • do udekorowania gotowego koktajlu warto użyć listków mięty i dowolnego rodzaju drobnych pestek (np. słonecznik, chia, siemię lniane), suszonych jagód goji czy naszych poczciwych czarnych jagód

 

Koktajle mleczne


1.) Koktajl mleczny z bananami

Składniki:
– 5 lekko zielonych bananów
– 1/2 litra mleka
– 1/2 łyżeczki sypanego kakao
– 1 łyżka cukru pudru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– oddzielone od żółtka białko

Sposób przygotowania:
Banany obrać ze skórki, obciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Mleko przelać do wysokiego naczynia, dodać białko, cynamon, cukier puder i kakao. Dodać banany, całość dokładnie zmiksować. Koktajl przelać do wysokich szklanek. Szklanki można udekorować plasterkiem banana, obsypać po wierzchu kakao, cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi itp.

2.) Koktajl mleczny wieloowocowy
Składniki:

– 1 szklanka jogurtu
– 1 szklanka maślanki
– 1 szklanka śmietanki
– 3 łyżki miodu
– owoce: banan, mango, maliny

Sposób wykonania:
Banana i mango obrać ze skórki, maliny przebrać, przepłukać, osuszyć. Poza sezonem można wykorzystać owoce mrożone. Każdy rodzaj owoców zmiksować osobno. Do każdego z owocowych musów dodać, w zależności od upodobań, jogurt, śmietankę lub maślankę. Następnie dosłodzić łyżeczką miodu do smaku. Ponownie zmiksować. W zależności od upodobania koktajle mleczne wieloowocowe dowolnie połączyć. Przelać do szklanek, udekorować owocami.

3.) Koktajl mleczny z gruszką
Składniki:

– 1 litr mleka
– 1 łyżka miodu
– 3 gruszki
– łyżeczka cynamonu do dekoracji

 

 

Na szczęście różnorodność składników, które można wykorzystać do przygotowania zielonych koktajli oznacza, że nasze kubki smakowe nigdy się nie znudzą. Istnieje tyle możliwości łączenia zielonolistnych warzyw z owocami, że możemy pić inny koktajl każdego dnia w roku.
Czy Wy też jesteście zwolennikami zielonych koktajli? Macie swoje ulubione przepisy? Pozdrawiam:)

LadyMademoiselle

8 Comments

  1. Uwielbiam koktajle owocowe ale nigdy nie dawałam do nich zieleniny (jedynie wyjątkiem był czasem szpinak) ale chyba czas to zmienić ;)

  2. Ja tego posta muszę sobie podlinkować :). Znam dobroczynne właściwości koktajli, jednak do tej pory nieczęsto je robiłam. Ten post mnie zmotywował do działania :). Dzięki :)!!!

Dodaj komentarz