Superfood, czyli produkty o niezwykłych wartościach odżywczych

Superfood, czyli produkty o niezwykłych wartościach odżywczych

 

 

Co to jest superfood?

Super żywność to produkty spożywcze, które wyróżniają się dużą zawartością cennych składników, czyli witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Zaliczają się do niej produkty naturalne, które mogą chronić organizm przed różnymi chorobami. W jaki sposób? To głównie zasługa przeciwutleniaczy hamujących rozwój komórek nowotworowych, ale także witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, dzięki którym systemy: krwionośny, nerwowy, pokarmowy i odpornościowy – pracują wydajniej, czyli skuteczniej chronią przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

 

1. Spirulina

 

Spirulina może całkowicie zmienić Twoje życie, a także przekonanie na temat żywności, chorób i zdrowia. Przeprowadzono wiele badań dotyczących spiruliny, które potwierdziły jej właściwości i działanie na organizm człowieka.

Spirulina to jeden z gatunków alg produkowany w morskich budowlach głownie w Ameryce i w Azji. Jest bardzo zdrowa, zawiera 3900% więcej beta-karotenu niż marchew, 2300% więcej żelaza niż szpinak, 375% więcej białka niż tofu i 300% więcej wapnia niż mleko. Nie dość tego – 3g spiruliny ma tę samą wartość odżywczą co pięć porcji owoców i warzyw.

Bardzo wysoka zawartość chlorofilu w spirulinie poprawia skład naszej krwi. Znakomicie alkalizuje i oczyszcza organizm.Wegetarianom polecana jest też ze względu na wysoką zawartość doskonale przyswajalnego białka, ponieważ jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja, jaką można znaleźć w żywności. Nie są one tylko materiałem budulcowym mięśni, ale także przynoszą wiele korzyści dla zdrowia, m.in. wyrównują poziom cukru we krwi, przyśpieszają rekonwalescencję. Ta niezwykła alga zawiera też łatwo przyswajalne żelazo (ma go znacznie więcej niż mięso), magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy.

Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – spirulina działa antyoksydacyjnie i może uchronić przed rakiem. Ponadto spirulina jest odpowiednia do wsparcia w leczeniu takich chorób jak:

  • niedokrwistość
  • zapalenie wątroby
  • nieżyt żołądka
  • cukrzyca
  • hipoglikemia
  • otyłość
  • przejedzenie
  • niedożywienie
  • przewlekłe problemy skórne.

 

Jak jeść:

Spirulina nie powinna być traktowana jako samodzielny posiłek. Spełnia rolę suplementu. Dostępna jest w formie tabletek lub w wersji sproszkowanej. Tabletki przyjmuje się trzy razy dziennie, popijając je szklanka wody. Proszek rozpuszcza się w wodzie lub dodaje do soków. Wmieszana do soku lub smoothie może pełnić rolę wzmacniającej przekąski, ale morski smak jest dość intensywny i nie każdemu przypadnie do gustu. Można spirulinowym proszkiem posypywać kanapki lub sałatki.  Dobrym pomysłem jest wówczas zmieszanie spiruliny z sezamem i odrobiną soli.

Inne superalgi:

  • chlorella
  • wodorosty takie jak wakame
  • kombu
  • arame
  • dulse
  • nori
  • kelp

 

2. Zielony jęczmień

 

 

Zawiera jedenaście razy więcej wapnia niż krowie mleko, siedem razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, bogactwo witamin E, B1, B2 oraz B12, pięć razy więcej żelaza niż szpinak oraz spore ilości błonnika. Ma w sobie chlorofil, a tym samym poprawia skład chemiczny krwi. Dodatkowo oczyszcza i odtruwa organizm, poprawia pracę jelit i wzmacnia odporność.

 

Jak jeść:

Pić rano i wieczorem jedną łyżeczkę proszku zmieszaną z wodą jako suplement lub jako jeden ze składników soku czy zielonego koktajlu. Ma delikatniejszy smak niż spirulina, więc nie zmienia aż tak jak ona smaku wyciśniętych owoców lub warzyw.

 

Inne superliście:

  • jarmuż
  • szpinak
  • kiełki
  • rukola
  • rzeżucha
  • sałata

 

 

3. Awokado

 

Awokado to owoc doskonały:) Ze względu na wyjątkowo bogatą zawartość składników odżywczych i silnych przeciwutleniaczy nazywane jest owocem zdrowia i młodości. Zawiera witaminy A,E,C oraz z grupy B, duża ilość magnezu i potasu, łatwo przyswajalne białko, błonnik oraz kwas foliowy.Nawet tłuszcze, których ma sporo – aż 160kcal na 100g-są niezwykle korzystne dla organizmu, ponieważ są zbudowane z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i omega-3.Zastępując nimi tłuszcze nasycone, obniżysz poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Awokado spożywane regularnie usprawnia pracę wątroby, obniża poziom złego cholesterolu, wygładza skórę, reguluje pracę układu hormonalnego i ma działanie przeciwnowotworowe.

 

Jak jeść:

Awokado jest znakomite zamiast masła:) świetnie sprawdza się jako dodatek w sałatkach. Rewelacyjnie smakuje jako słynne meksykańskie guacamole.

Przepis na guacamole:

 

Składniki:

– 2 owoce awokado
– sok z 1 limonki
– 1 ząbek czosnku
– ½ czerwonej cebuli (małej)
– kawałek papryczki chili (ulubionej odmiany, z pestkami lub bez) – ilość dozować do smaku
– garść świeżej kolendry
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Przygotuj dodatki: utrzyj ząbek czosnku; cebulę, papryczkę i listki kolendry drobno posiekaj.
  • Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i od razu skrop sokiem z limonki. Za pomocą widelca rozgnieć owoce na niejednorodną papkę (dobrze, jeśli tekstura będzie zróżnicowana i gdzieniegdzie pojawią się odrobinę większe kawałki).
  • Wmieszaj czosnek, cebulkę, papryczkę (tę dodawaj stopniowo, sprawdzając pikantność potrawy), oraz kolendrę. Na koniec dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

 

Inne superowoce:

  • jabłka
  • truskawki
  • ciemne winogrona
  • papaja
  • czereśnie
  • żurawina

4. Siemię lniane

 

Siemię lniane  to nasiona lnu zwyczajnego. Te małe zielone ziarenka mają megamoc:) Obfitują w cenne kwasy omega-3 i ważne dla zdrowia kobiet fitoestrogeny lignany, które regulują gospodarkę hormonalną i mają działanie antynowotworowe. Poprawiają wygląd skóry i regulują pracę układu pokarmowego. Warto na stałe włączyć go do diety ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa jak szczotka, oczyszczając jelita z niestrawionych resztek pokarmu.

 

Jak jeść:

Siemię lniane można spożywać na sucho lub w postaci kiełku, który będzie idealny, jeśli chcesz pobudzić perystaltykę jelit. Można także podsmażyć siemię na patelni i tak przygotowane dodawać do sałatek, kanapek, jogurtów, owsianki, a nawet deserów. Gdy wybieramy suche ziarenka należy pamiętać, aby popijać je dużą ilością wody.

 

Inne superziarna:

  • pestki dyni
  • kakaowiec
  • sezam
  • chia

 

 

5. Kasza jaglana

 

Kasza jaglana to królowa kasz:) Jako jedyna kasza odkwasza organizm, działa na niego zasadotwórczo, co czyni ją niezastąpiona przy kuracjach oczyszczających i odtruwających. Kobiety kochają ją za to, że redukuje cellulit oraz poprawia wygląd skóry;) włosów i paznokci, dzięki wysokiej zawartości krzemu oraz witaminy E. Dodatkowo jest bogata w aminokwasy, miedź i żelazo oraz witaminy z grupy B. Ma także działanie przeciwgrzybicze oraz antywirusowe, dlatego lekkostrawną dietę na kaszy jaglanej poleca się przy przeziębieniach i infekcjach.

 

Jak jeść:

Kaszę jaglaną po ugotowaniu można połączyć z ulubionymi warzywami lub podawać na słodko, np. z prażonym jabłkiem, cynamonem i rodzynkami, piec z niej ciasteczka, miksować z koktajlami i dodawać do zup. Ja lubię jeść ją z mlekiem jako alternatywę dla płatków śiadaniowych:)

 

Inne bezglutenowe superzboża:

  • kasza gryczana
  • kasza kukurydziana
  • amarantus
  • quinoa, czyli komosa ryżowa

 

6. Nasiona chia

 

Nasiona chia należą do najzdrowszej żywności na świecie. Są one naładowane substancjami odżywczymi, które mogą istotnie wpływać na dobre funkcjonowanie ciała i mózgu.Nasiona chia to małe czarne nasiona roślin którą zwiemy szałwia hiszpańska , należy do tej samej rodziny co mięta i melisa .Roślina ta rośnie naturalnie w Ameryce Południowej.W dawnych czasach nasiona chia były ważnym pokarmem dla Azteków i Majów.Są cenione za ich zdolność do zapewnienia organizmowi zrównoważonej energii … tłumaczenie słowa „chia” z języka starożytnych Majów to „siła”. Pomimo używania od wieków jako dodatek do żywności, dopiero niedawno nasiona chia uznano za cenne dla zdrowia pożywienie. Ponadto nasiona te:

  • zawierają leptynę, która ma właściwości zwiększajace poziom energii
  • dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację
  • zawierają błonnik, który daje uczucie sytości, co powoduje, że je się mniej
  • dzięki zawartości leptyny poprawią przemianę materii
  • obecność błonnika w nasionach chia powoduje, ze mają one właściwości oczyszczające organizm z toksyn
  • zawierają wapń, cynk i żelazo, które poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry
  • uzupełnią niedobory organizmu w zakresie brakujących witamin i minerałów, których brakuje osobom przemęczonym, zestresowanym i prowadzącym szybkie tempo życia
  • zawartość błonnika powoduje, ze nasiona chia spowolnią trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych
  • dzięki bogatej zawartości wapnia wzmocnią układ kostny
  • zawierają długołańcuchowe nienasycone tróglicerydy w proporcjach, które zmniejszają złogi tzw. „złego cholesterolu” w ścianach naczyń krwionośnych

Jak jeść:

Nasiona chia możesz jeść w całości lub zmielone, surowe lub gotowane. Naukowo dowiedziono, że chia jest dobrze trawione przez organizm w każdej z tych form.

7. Natka pietruszki

Natka pietruszki zawiera megailości witaminy C. Wystarczy jedna łyżka natki dziennie, żeby pokryć dzienne zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. W zimie i okresach przesilenia jest bezcennym i tanim dodatkiem do codziennej diety – działa przeciwzapalnie i wzmacniająco. To nie wszystko. W natce znajduje się też sporo witaminy A, jak również potas, magnez, żelazo, sód i wapń. Procesy oczyszczania organizmu wzmacniają zawarte w niej chlorofiliny, substancje naturalnie detoksujące organizm. Dodatkowo korzystnie wpływa na trawienie i odświeża oddech. Żucie kilku listków natki skutecznie usunie zapach czosnku, kawy czy papierosa:)

Jak jeść:

Możemy posypywać natką zupy, miksować ją w zielonych koktajlach, łączyć w sałatkach z różnymi gatunkami fasoli, kasz, ziemniaków i pomidorów, Dobrze smakuje także jako dodatek do kanapek:)

 

Co myślicie o superfoods? Czy są one stałym składnikiem Waszej diety?:) Polecam włączyć je do codziennego menu, poczujecie się lepiej już po paru dniach:) Bardzo dobrym sposobem na połączeniu kilku składników jest miksowanie ich w zielonych koktajlach. Ja łączę nasiona chia, awokado. zielony jęczmień, spirulinę i len mielony z warzywami i owocami – to dla mnie sposób na drugie śniadanie lub podwieczorek:) Można też dodawać wybrane składniki do sałatek. Może znacie jakieś ciekawe przepisy? Pozdrawiam:)

 

 

LadyMademoiselle

13 Comments

  1. Spirulina to ponoć żywność przyszłości, bardzo bogata w składniki a jednocześnie ma niskie koszty produkcji. Zielony jęczmień czasami piję i muszę przyznac faktycznie oczyszcza organizm.

  2. Poza zielonym jęczmieniem, używam w kuchni wszystkich opisywanych przez Ciebie produktów.
    P.S. Serdecznie dziękuję za odwiedziny u mnie :)!!!

  3. nasiona chia i awokado jem razem, około 3 razy w tygodniu w sałatce; pomidorki koktajlowe, awokado pokrojone, sok z cytryny, pieprz, nasiona chia mmmm kocham :)

  4. ja stosuję młody jęczmień w proszku – dobry to on nie jest, ale do koktajli idealny :) a nasiona chia uwielbiam – robię z nich puding z musami owocowymi :)

  5. Uwielbiam wszystkie te produkty, jedynie do chlorelli nie mogę się przekonać…. Kaszę jaglaną polecam jako sałatkę z grilowanymi warzywami, fetą i pestkami dyni. Nasiona chia lubię w wersji słodkiej z kakako i owocami:)

  6. Chia to moje ulubione jedzonko jeśli chodzi o desery, natomiast siemię lniane – często robię sobie z niego „kleik” na żołądek :)

Dodaj komentarz